Butikschef Peter Slagbrand framför butikens kundräknare. Foto: Matthias Johansson/SVT

Räkneverk håller koll på antalet kunder i butiken

Uppdaterad
Publicerad

De senaste coronarestriktionerna innebär att bland annat butiker själva ska se till att smittan hålls i schack. Exempelvis genom att det inte får finnas för mycket folk inne i lokalerna.

– Vi har kameror som håller koll på antalet kunder, säger Peter Slagbrand, butikschef på en matbutik i Eskilstuna.

Flera butiker i länet har eller är på gång att skaffa system för att registrera antalet kunder i sina butiker. Detta efter att regeringen och Folkhälsomyndigheten infört skärpta coronarestriktioner från och med julafton.

Begränsat besöksantal

Besöksantalet ska begränsas på gym, köpcentrum och butiker.

– Och om inte det får planerad effekt då kommer regeringen att planera för att stänga ner de verksamheterna, sa statsminister Stefan Löfven under en presskonferens i fredags.

Under samma presskonferens uppgavs att handlare och fastighetsägare måste begränsa eventuell trängsel genom att identifiera ett maxantal som kan vistas i lokalerna.

Kameror

En av butikerna i Sörmland som nu försöker anpassa sig till de nya coronaåtgärderna är Ica Maxi i Eskilstuna.

– Kamerorna känner av kundrörelser och så får vi reda på hur många som är inne i butiken, säger butikschef Peter Slagbrand.

Maxtalet butiken satt är just nu 700 kunder. När den gränsen uppnåtts blir en skylt vid ingången röd och personalen varnas.

– Då får vi ha ett kösystem utanför butiken, säger Peter Slagbrand.

I klippet berättar han mer om hur han ser på de nya coronaåtgärderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.