På onsdagen hölls rättegången mot den Eskilstunabo som var administratör i gruppen ”Stå upp för Sverige”, tidigare ”Stå upp för Peter Springare”. Foto: SVT

Rättegången om hetskommentarer i Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige”

Publicerad

SVT Nyheter Sörmland direktrapporterade från Eskilstuna tingsrätt där en man i 50-årsåldern åtalades enligt lagen om elektroniska anslagstavlor. Han misstänks ha låtit bli att ta bort grova kommentarer som utgör hets mot folkgrupp i gruppen ”Stå upp för Sverige” där han var administratör.

SVT rapporterade · Rättegång om hets i Facebookgrupp

12.08
Hej och välkomna! Klockan 13 inleds rättegången mot Eskilstunabon som var administratör i Facebook-gruppen "Stå upp för Sverige", som tidigare hette "Stå upp för Peter Springare". Han åtalas enligt lagen om elektroniska anslagstavlor, misstänkt för att ha låtit bli att ta bort andra människors kommentarer som utgör hets mot folkgrupp. 
 
Här kan ni följa SVT Nyheter Sörmlands direktrapportering från Eskilstuna tingsrätt. 
12.09
SVT Nyheter Sörmlands reporter Erik Norbergh är på väg till tingsrätten just nu. Där väntar säkerhetskontroller innan han får komma in. Tingsrätten räknar med att det kommer mycket folk i dag, både medier och privatpersoner.
12.36
Det är ovanligt med åtal av det här slaget. Lagen om elektriska anslagstavlor har funnits i över 20 år, men såvitt SVT erfar har den bara tillämpats en gång. Då friades den misstänkte av högsta domstolen. 
Läs mer här: 
12.42
Mårten Schultz, juristprofessor vid Stockholms universitet och grundare av organisationen Institutet för juridik och internet, har tidigare sagt till SVT att han tror att domen i dagens rättegång på sikt kan bli prejudicerande. 
– Om det är så att åklagaren har mycket på fötterna så har det här en god chans att gå hela vägen till HD. Det finns ett skriande behov av vägledning kring hur lagen ska användas, sa han.
12.53
Nu ska vi se hur det går för vår reporter Erik Norbergh. Har du fått komma in i rättegångssalen?
Nej, vi väntar fortfarande utanför.
12.57
Är det mycket folk som väntar utanför, Erik?
Det är en grupp människor som väntar utanför, både journalister och allmänhet. Alla som vill har antagligen inte fått tillstånd att närvara eftersom tingsrätten har krävt att åhörarna i förväg hämtar ut biljetter pga att det är begränsade platser i rättssalen.
13.04
Nu har vi blivit insläppta i rättssalen. I princip alla åhörarplatser är fyllda av journalister och allmänhet.
13.05
Rättens ordförande Lars Magnusson inleder med att berätta att det råder fotoförbud i en svensk rättssal och att det är brottsligt att fotografera under förhandlingen.
13.06
Åklagaren har kallat två vittnen som kommer att höras efter kl 15.
13.07
Nu förklarar åklagaren sitt yrkande. Åklagaren anser att NN som administratör för Facebookgruppen har underlåtit att ta bort kommentarer. Åklagaren anser att han begick gärningen med uppsåt eller av grov oaktsamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eskilstuna

Mer i ämnet