Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rebellmammorna i Sörmland klimatprotesterar: ”Fick väldigt mycket ångest”

Uppdaterad
Publicerad

Oro och ångest inför klimatkrisen. Det fick mammor i Nyköping och Strängnäs att ansluta sig till den växande rörelsen Rebellmammorna.

Rebellmammorna är en del av gräsrotsrörelsen Extinction rebellion och finns i dag i ungefär tjugo städer runt om i landet, två av dessa i Sörmland.

I Nyköping startades gruppen under den gångna hösten i samband med rörelsens första nationella manifestation. I nuläget är det ett tjugotal aktiva rebellmammor lokalt i Nyköping.

Klimatkrisen

”Ingen av oss lever perfekt”

Klimatrörelsen har uppmärksammats för att ibland använda olagliga och kontroversiella metoder, som att blockera vägar. Rebellmammorna i Nyköping säger att de bara ägnar sig åt lagliga demonstrationer med polistillstånd.

– De är alltid fredliga, men däremot är det obekvämt att vara en sådan som ställer obekväma frågor, men där är vi mer rädda för riskerna med klimatkrisen än att vara socialt obekväma, säger Anna Överengen Reutherborg, en av initiativtagarna.

Nivån på engagemanget kan variera och enligt Anna Överengen Reutherborg är alla som känner ”att något är på tok” välkomna i gruppen.

– Jag har slutat flyga, men bor å andra sidan i en stor villa utan solceller. Ingen av oss lever perfekt men vi vill ändå se en förändring, säger hon.

Rebellpappor finns

Och visst finns det också en plats för klimatengagerade pappor, även om Rebellpapporna än så länge bara är organiserade i mindre skala i Stockholm och Göteborg.

– Även pappor är välkomna på våra aktioner, säger Anna Överengen Reutherborg.

”Då fick jag väldigt mycket ångest”. Möt några av de engagerade rebellmammorna i Nyköping i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet