Foto: TT

Regeringen säger ja till flytt av Eskilstuna tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna tingsrätts flytt till nya lokaler har nu tagit ett stort steg närmare verklighet. Det står klart sedan regeringen nu sagt ja till att Myntverkets gamla lokaler ska byggas om och anpassas till domstolens verksamhet.

I flera år har Eskilstuna tingsrätt väntat på att få flytta ifrån sina nuvarande lokaler på Rademachergatan i centrala staden. Länge har Myntverkets tidigare lokaler varit aktuella, men flytten har sedan tidigare skjutits upp.

”Känns väldigt bra”

Nu har regeringen beslutat att ge klartecken till att lokalerna där statliga Myntverket präglade mynt fram till 2011 ska byggas om och anpassas till domstolens verksamhet.

– Vi tycker att detta är väldigt roligt. Vi har ju väntat på det här beslutet länge och att det nu kommer känns väldigt bra, säger Agneta Kornstrand, tf lagman vid Eskilstuna tingsrätt.

Anledningen till att Eskilstuna tingsrätt vill lämna sina nuvarande lokaler är att de inte är ändamålsenliga.

Byggstart år 2020

I flera år har Eskilstuna tingsrätt velat flytta in i Myntverkets tidigare lokaler. Foto: SVT

– Vi behöver bland annat fler förhandlingssalar men överhuvudtaget behöver vi modernare och mer anpassade lokaler i många olika avseenden, säger Agneta Kornstrand.

Men de närmaste åren lär rättegångarna fortsätta att hållas i de nuvarande lokalerna. Byggstarten för att anpassa Myntverkets lokaler är planerad till år 2020 och tidigast ett år efter det är planen att tingsrätten kan flytta in.

– Det är ju ofta så att planer kan justeras men vi hoppas mycket på att det ska bli klart för inflytt i början av 2021, säger Agneta Kornstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.