Två sörmländska ambulanser skickades ner till Linköping efter explosionen på fredagsförmiddagen. Ambulanserna på bilden behöver dock inte vara just dessa två. Maria Karlsson är kommunikationsdirektör i Region Sörmland. Foto: Jeppe Gustafsson,TT / Region Sörmland

Sörmländska ambulanser skickades till Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Beredskapen skärptes på Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Nyköpings lasarett, som gick upp i så kallat stabsläge i samband med explosionen i Linköping på fredagsförmiddagen.

Larmet om en kraftig explosion i ett flerfamiljshus i centrala Linköping kom vid niotiden på fredagsmorgonen.

Nu på eftermiddagen står det klart att ett tjugotal personer skadats lindrigt, och att sex personer fick föras till sjukhus. Alla utom två hade vid 13.30-tiden fått lämna sjukhuset.

Men innan omfattningen av olyckan var klar gick sjukhuset i Linköping upp i katastrofläge, för att vara förberedd på att ta emot en större mängd patienter. Region Östergötland bad också om hjälp från andra regioner, bland annat Sörmland.

– Vi hjälps alltid åt över länsgränserna. Alla regioner har en funktion som heter tjänsteman i beredskap. Region Östergötlands tjänsteman kontaktade Sörmland och bad om hjälp, säger Maria Karlsson, kommunikationsdirektör i Region Sörmland.

Ambulanser skickades till Linköping

Hon berättar att två ambulanser skickades till Linköping för att hjälpa till, och att både Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Nyköpings lasarett gick upp i stabsläge.

– Det betyder att personalen samlar resurserna och ser till att vara beredda att ta emot patienter på ett annat sätt än i normalläge. I stabsläge har man till exempel andra möjligheter att ringa in mer personal eller beordra personal att stanna kvar längre om det behövs, säger Maria Karlsson.

Eftersom antalet skadade i Linköping inte var så stort som befarat, behövde aldrig några patienter skickas till Sörmland. Vid 13-tiden återgick sjukhusens beredskap till normalläge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.