Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Madeleine Almqvist, verksamhetschef på onkologkliniken på Mälarsjukhuset, om den nya linjäraccelerator som bland annat ska se till att fler patienter med cancer får behandling. Foto: SVT

Region Sörmland miljoninvesterar i cancerbehandling – ”Kommer kunna hjälpa fler”

Uppdaterad
Publicerad

Region Sörmland har investerat miljontals kronor för att effektivisera strålbehandlingen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Det handlar om närmare 70 miljoner kronor för ett bygge av en ny strålbunker och en helt ny linjäraccelerator.

Enligt Mälarsjukhuset innebär miljoninvesteringen att man kommer kunna erbjuda en mer effektiv strålbehandling och till fler patienter än tidigare.

– Med en tredje linjäraccelerator beräknar vi att hjälpa omkring 10 000 patienter, som det ser ut idag kan vi hjälpa upp till 7 500, säger Madeleine Almqvist, verksamhetschef vid onkologkliniken i Sörmland.

I nuläget är strålbehandlingen för personer som bor i Sörmland centrerad till just Eskilstuna och Mälarsjukhuset.

I klippet ser du bland annat den nya strålbunker som byggts på Mälarsjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.