Regionfrågan närmar sig ett svar

Uppdaterad
Publicerad

Östergötland, Västmanland eller kanske Stockholm. Frågan om vilken storregion Sörmland ska ingå i närmar sig nu allt mer ett svar. Sörmlänningarna själva är splittrade.

Onsdagen den 9 mars presenteras den kartbild över Sverige som kommer ligga till grund för hur landet i framtiden ska delas in i färre län och landsting. Den sörmländska delegationens förslag är en sammanläkning av Sörmland, Västmanland och Uppland.

– Vi tittade först på Stockholm men där sa staten nej, Stockholm ska inte bli större, och vi gränsar ju allihopa till Stockholm så vi tyckte det var ett bra alternativ, säger Monica Johansson (S), ordförande i landstingsstyrelsen.

Ny regionindelning

Monica Johansson företräder Sörmland tillsammans med Regionförbundets Viking Jonsson (S) och Trosas kommunalråd Daniel Portnoff (M).

Sörmlänningarna splittrade

När SVT Nyheter Sörmland åker runt och frågar länsborna är de splittrade när det kommer till vilken region de känner mest samhörighet till.

– Västerås, med högskolan och Mälaren som binder samman allt, säger Catarina Fröjd från Eskilstuna.

– Absolut Östergötland, vi har bättre kommunikationer dit, säger Annika Jansson i Nyköping.

– För mig är det självklart stockholmsregionen,  säger Kurt Lindgren i Gnesta.

På onsdag eftermiddag blir den nya kartbilden offentlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny regionindelning

Mer i ämnet