Foto: SVT

Sörmländska kommunalråd sågar regionförslaget

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades förslaget om en ny regionindelning. Nu möts förslaget av motstånd från Eskilstunas kommunalråd.

– Nej! För stor, blir problem med interna skillnader som är för stora. Det finns inga logiska samband, skriver Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna, på SVT Nyheter Sörmlands Facebooksida.

Förslaget som kom på onsdagseftermiddagen innebär att Sörmland kan få bilda region med Uppsala, Västmanland, Gävleborg, Örebro och Dalarnas län.

Vill sen en mindre

Jansson förespråkar i stället en region tillsammans med enbart Uppsala och Västmanland.

– Ja! Det bästa alternativet. Det skapar goda möjligheter till samarbete med Stockholmsregion och det blir en modell som är lik den som är internationellt vanlig. Den skulle ha fokus på jobb, tillväxt, kommunikationer och sjukvård, skriver han.

Även Trosas kommunalråd Daniel Portnoff (M) är besviken över förslaget.

– De statliga utredarna föreslår en storregion där Sörmland, Västmanland, Uppsala, Örebro, Dalarna & Gälvleborg ingår. Känns inte helt självklart & logiskt, skriver han på sin Facebook–sida.

Enbart ett förslag

Förslaget som ligger nu var inte heller landstingsrådet Monica Johanssons (S) förstahandsval. Hon poängterar dock att detta bara är ett diskussionsunderlag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.