Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Mikael Smedin varför antalet ansökningar till hemvärnet har ökat. Foto: SVT

Fördubbling av ansökningar till hemvärnet i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för hemvärnet har dubblerats i Sörmland. Det osäkra omvärldsläget har gjort att fler hört av sig till Försvarsmakten för att gå med i hemvärnet.

– En stor del är att omvärldsläget har försämrats, säger Mikael Smedin, chef för Sörmlandsgruppen.

Nästan 50 personer i länet ansökte under januari i år om att få vara med i hemvärnet. Det är nästan dubbelt så många ansökningar som Sörmlandsbataljonen fick in under samma period förra året. I hela landet är ökningen i januari rekordstor.

– Den stora anledningen är ett försämrat omvärldsläge men det finns de som har haft anknytning tidigare eller de som har kamrater som är med och vill gå med av den anledningen, säger Mikael Smedin.

Av de nästan 50 personer som ansökt har 25 personer gått vidare.

– Det är ett bra antal för en månad.

Snabbt på plats

I Sörmland finns cirka 500 frivilliga hemvärnssoldater. En av hemvärnets uppgifter är att tidigt vara på plats vid viktiga objekt när det blir ett försämrat omvärldsläge. Men även vid skogsbränder och vid sökande efter försvunna personer kan hemvärnet kallas in.

– Viktiga objekt kan vara hamnar, ledningscentraler eller andra anläggningar som vi tidigt måste ha kontroll över själva så ingen annan får det, säger han.

Vad betyder det om ni blir fler?

– Det är ju självklart positivt eftersom att hemvärnet har ett tillväxtmål. Vi är cirka 21 000 idag och fram till 2030 ska vi bli cirka 25 000.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ökat intresse för hemvärnet

Mer i ämnet