Ökat intresse för hemvärnet i orostider – nästan tusen ansökningar på en månad

Uppdaterad
Publicerad

Ansökningarna till hemvärnet har tredubblats under januari. Hemvärnet står för nästan hälften av försvarets insatssoldater.

– Beordras hemvärnsberedskap ska hemvärnsförbanden inom sex timmar ha en initial förmåga att lösa huvuduppgiften, säger rikshemvärnschefen Stefan Sandborg.

Rikshemvärnschefen Stefan Sandborg Foto: SVT

Förstärkningen av soldater på Gotland och konflikten mellan Ryssland och Ukraina har fått intresset för att bli hemvärnsoldat att öka extremt mycket.

Ökat intresse för hemvärnet

– Bara i januari har vi nästan tusen ansökningar och vi har aldrig haft ett sådant tryck, säger generalmajor Stefan Sandborg, som är rikshemvärnschef.

”Avgörande resurs”

Han är övertygad att det är omvärldsläget som påverkar. Hemvärnet består i dag av omkring 20 000 frivilliga män och kvinnor fördelade på 40 bataljoner från Kiruna i norr till Malmö i söder. Sverige är indelat i fem militärregioner där även hemvärnet ingår: norra, mellersta, västra, södra  och P18 Gotland.

– Förut var ju hemvärnet en förstärkningsresurs men i dag är det en avgörande resurs i försvarsmakten, säger Stefan Sandborg.

Lenny Hallgren, hemvärnssoldat. Foto: SVT

En som sökt sig till Hemvärnet är Lenny Hallberg som arbetar som chef inom Västerås stad.

– Jag gick med för att jag ville bidra med min kompetens.

Men antalet hemvärnssoldater behöver bli fler. Enligt ett riksdagsbeslut är målet 25 000 soldater.

– Vi ser otroligt positivt på det intresset som ökar nu för vi behöver öka vårt numerär i de här 40 bataljonerna, säger Stefan Sandborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ökat intresse för hemvärnet

Mer i ämnet