Många gör fel när de drar av för resor i deklarationen, enligt Skatteverket. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Reseavdrag granskas extra noga – nästan hälften gör fel

Publicerad

Ungefär hälften av de som yrkar avdrag för resor till och från jobbet gör fel. Därför granskar Skatteverket reseavdraget extra noga i årets deklaration.

– Det är inget att hymla med att det är ett väldigt utbrett fel, säger Johan Schauman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Förra året yrkade närmare en miljon svenskar avdrag i sin deklaration för resor till och från jobbet. Och enligt Johan Schauman är ungefär hälften av dessa yrkanden alltså felaktiga.

”Det är ju omöjligt”

– Man måste spara två timmar varje dag jämfört med om man använder kollektivtrafiken, och så mycket tid är knivigt att spara. Tar det exempelvis en timma att åka kommunalt ska det ta noll minuter med bil – och det är ju omöjligt, säger Schauman.

Han berättar att många räknar in en rad ärenden kring jobbresorna när de beräknar tiden, som exempelvis hämtning i skola, handling och skjuts till barnens aktivieteter.

Tänker inte livspusslet

– Men lagregeln täcker inte för livspusslet. Den är avsedd för de med långa avstånd till jobbet, inte för dem som bor i tätort.

För att komma till rätta med den stora mängden felaktiga avdragsyrkanden har Skatteverket i år en ny tjänst där man kan fylla i sina personliga uppgifter och få hjälp att räkna ut om man har rätt till reseavdrag.

Även bostadsaffärer

– Det har nästan blivit en social norm när så många yrkar reseavdrag varje år. Kontrollerna är viktiga mot de som medvetet fuskar, och de som inte fuskar vill vi guida att göra rätt, säger Johan Schauman.

Förutom reseavdraget fokuserar Skatteverket extra på bostads- och aktieaffärer, eftersom det också är stora riskområden när det gäller fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.