Catarina Gehlin, på väg mot Dalarna, satt fast på ett tåg i Sala. Foto: TT/Privat

Resenärer fast på tåg efter nedfallna träd: ”Får se om jag hinner till mitt anslutande tåg”

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Knud drog in över Sverige och orsakade störningar i tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg. Jonas Hermansson blev sittande på ett tåg i som stod stilla vid Katrineholm i flera timmar, där nedfallna träd slagit ut elen.

– Jag känner mig lite upprörd, säger han.

Tågstoppet drabbar bland annat resenärer mellan Stockholm och Göteborg på fredagseftermiddagen sedan Västra stambanan blockerats av nedfallna träd.

Jonas Hermansson har sin flickvän i Göteborg. Han har pendlat ett och ett halvt år och det här är första gången som han fått stå still så här länge, förklarar han.

Stormen Knud

– Jag känner mig lite upprörd nu för jag har inte träffat min flickvän på länge. Jag hoppas att jag kan få någon typ av kompensation för resan.

Tågoperatören SJ har inför stormen Knuds ankomst gått ut med att ovädret skulle komma att leda till inställda avgångar, och flaggat för att stora störningar var att räkna med.

En av åtgärderna från SJ har varit att erbjuda alla personer, som haft biljett till de sträckor som väntades bli drabbade av stormen, att fritt avboka eller boka om sin resa.

Fast i två timmar

Det är totalstopp på sträckan mellan Hallsberg och Vingåker/Katrineholm, där de nedfallna träden slagit ut elen på spåren. Flera tåg har tvingats vända med kraftiga förseningar som följd, uppger Trafikverket.

Johan Hermanssons tåg hade stått still i två timmar när SVT Nyheter pratade med honom.

– Vi har redan stått här två timmar och inte ens fått ett nytt tågnummer för att åka en omväg.

Stopp i Sala: ”Rullar sakta”

Catarina Gehlin blev sittande på ett försenat tåg mot Falun. Tåget stod stilla i Sala. Orsaken även i detta fall: nedblåsta träd.

– Plötsligt kom strömmen tillbaka, och nu rullar vi igen, sakta. Vi får se om jag hinner till mitt anslutande tåg i Borlänge, sade hon till SVT Nyheter under fredagskvällen..

SMHI gick inför stormen Knuds ankomst ut med klass 1-varningar i stora delar av Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Knud

Mer i ämnet