Atle Arvidsson och hans familj uppmärksammar Downs syndromdagen genom att ”rocka sockorna”. Foto: Lars Adolfsson/SVT

Atle rockar sockorna – för att hylla olikheterna

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det dags att sätta på sig omaka strumpor, att rocka sockorna. Det är nämligen Internationella Downs syndromdagen.

– En stor fördom är nog att folk tror att alla barn med Downs syndrom är lika, säger Malin Arvidsson från Strängnäs.

Hennes son Atle har Downs syndrom och gillar, som många andra snart nioåriga pojkar, att cykla, brottas och spela fotboll.

– Det är superbra att rocka sockorna, säger han.

När Atles mamma Malin fick veta att barnet hon bar på hade Downs syndrom var hon i vecka 20.

– Vi bröt ihop i ungefär en kvart sedan tänkte vi att det var det vi hade att förhålla oss till. Det kommer ett barn och det tar vi hand om, som vi gjort med våra andra barn, säger Malin Arvidsson.

Alla olika

– En stor fördom är nog att folk tror att alla barn med Downs syndrom är lika och det är lika fel som att säga att alla barn med glasögon är lika, säger Malin Arvidsson.

Hon får medhåll av Ida Skoog, som också har en son som har Downs syndrom.

– Folk frågar sig hela tiden om hur det ska gå i framtiden och med skolan när man har ett barn med Downs syndrom, men det vet man ju aldrig, oavsett Downs eller inte, säger hon.

Minskar fördomar

Både Malin och Ida tycker att Downs dagen är ett utmärkt tillfälle för alla att lära sig mer om diagnosen Downs syndrom så att fördomarna minskar i samhället.

– Man kan fira olikheterna som vi faktiskt har i samhället och som vi behöver uppmärksamma, säger Ida Skoog.

21 mars

Downs syndrom innebär förenklat att det finns en extra kromosom på det 21:a kromosomparet.

2006 firades den första Downs syndromdagen och man valde då den 21:a dagen i tredje månaden med tanke på kromosomrubbningen. Dagen är instiftat av FN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.