De små liven har nu börjat se lite mer av världen utanför sin bolåda. Foto: Parken Zoo

Röd pandalycka på Parken Zoo

Uppdaterad
Publicerad

Det röda pandaparet Zidane och Pralin har blivit föräldrar för första gången. Och ungarna är extra välkomna då arten är hotad.

Antalet kattbjörnar, eller röda pandor som de också kallas, har minskat med 50 procent de tre senaste generationerna. På vissa håll i världen jagas också djuret för sin päls. De flesta lever i Nepal, Kina och Indien.

”Blev väldigt glada”

Och nu har Parken Zoo alltså fått tillökning av den ovanliga lilla björnen. I somras föddes ungarna som senare fått namnen Wilmer och Wilma.

– Vi blev väldigt glada över att vårt nya avelspar fungerar så bra ihop att de har fått ungar redan första året som de är tillsammans, säger djurvårdaren Julia, i ett pressmeddelande.

Ser mer av världen

Enligt djurparken har ungarna nu tagit sig ut tillsammans med föräldrarna Zidane och Pralin.

– De har redan börjat kika ut från sin bolåda och vi hoppas att de inom snar framtid ska börja utforska världen lite mer, säger Linn Lagerström, djurparkens driftchef.

Djuret kallas även för röd panda eller mindre panda och blir ungefär en halv meter lång. Klorna är mycket vassa och djuret lever främst i skogar längs Himalayas sydsida.

Källa: ne.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer