Foto: Sofia Hårdänge / SVT

Polisen misstänker mordbrand efter branden i Malmby

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen eldhärjades en bilskrot i Malmby, Strängnäs. Räddningtjänsten ryckte ut till platsen och fick där lägga sin kraft på att minska spridningen till närliggande hus.

På fredagsmorgonen var branden helt under kontroll.

Byggnaden var så pass övertänd att den inte kunde räddas. Även ett antal bilar brann. Ingen person ska ha befunnit sig i byggnaden.

– Det brinner kraftigt ser man och det luktar rök. Det har åkt förbi flera brandbilar mot branden. Vägen är avspärrad, flera bilar står och väntar på att få komma fram, säger SVT:s reporter Sofia Hårdänge på plats.

Larmet om branden kom vid halv sju på torsdagskvällen. Styrkor från Eskilstuna, Strängnäs och Åkers Styckebruk skickades till platsen. Man skickade också ut ett så kallat VMA, ett viktigt meddelande till allmänheten, om att man ska stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Det är plaster och bildäck och sådant som brinner så det är obehaglig rök, säger Johan Gagnert, inre befäl vid räddningstjänsten, till TT.

Vid 22-tiden hade räddningstjänsten kunnat trappa ner insatsen med en styrka.

– Läget är hyfsat under kontroll men det brinner fortfarande. Med tanke på miljöpåverkan vill vi inte släcka ner utan vi kommer att låta en hel del brinna. Vi vill inte förorena grundvattnet, säger Johan Gagnert.

Polisen har nu inlett en förundersökning om mordbrand. Platsen är avspärrad och när den går att komma åt inleds en kriminalteknisk underökning.

Varningen till allmänheten är sent på kvällen fortfarande i kraft.

– Vi vill inte ta bort den förrän vi har fått ner branden ytterligare.

På fredagsmorgonen var branden under kontroll men räddningstjänsten har fortfarande folk på platsen. Branden bedöms inte längre utgöra någon risk för allmänheten.

– Den är under kontroll men brinner fortfarande. Den kommer brinna något dygn till, säger Johan Gagnert, inre befäl vid räddningstjänsten i Mälardalen.

Räddningstjänsten håller på med eftersläckningsarbetet efter branden och man har totalt tre fordon kvar. Under morgonen kommer de att lämna över bevakningen av platsen till polis och ägaren av bilskroten.

– Både vi och polisen kommer att göra en utredning, säger Johan Gagnert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.