Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tjejerna på Ronjabollen kombinerar värderingsövningar med fotboll.

Här är fotbollen vägen till bättre självkänsla: ”Vi ser att tjejerna växer”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan några år jobbar Eskilstuna United med projektet Ronjabollen. Ett sätt att stärka tjejers självkänsla med hjälp av värderingsövningar kombinerat med fotboll – i en miljö helt fri från killar.

I Årbyskolans gymnastikhall spelar ett gäng tjejer fotboll. De flesta bor i Årby. Att det inte är några killar med betyder mycket.

– Jag kunde själv känna under idrotten i skolan att killarna försökte dominera och risken då är att man som tjej blir mer tillbakadragen, men här är fokus på dem, säger en av ledarna, Wilma Nordström.

”Inte lätta saker”

Träningarna börjar med att ledarna pratar om ett ämne som sedan diskuteras i gruppen. Med den nuvarande gruppen har de haft ett tiotal träffar och ledarna märker hur tjejerna vågar ta för sig allt mer.

– Det är inte lätta saker vi pratar om, det kan handla sådant som integritet och mångfald, säger gruppledaren Siri Ed Kristersson.

Möt ledarna Wilma Nordström och Siri Ed Kristersson i klippet längst upp i artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.