Runforskaren Magnus Källström undersöker fyndet mer stor entusiasm. Foto: SVT

Runstenen i Eskilstuna får permanent plats

Publicerad

Bygget av den nya cykelbanan mellan Eskilstuna och Sundbyholm stoppas tills vidare i närheten av platsen där den runsten från 1000-talet hittades i veckan. Länsstyrelsen har beslutat att fyndplatsen ska undersökas i september.

Men däremot ska runstenen få en permanent placering så snart som möjligt. Under fredagen besökte runforskare från riksantikvarieämbetet platsen för att inspektera stenen.

Entusiastisk forskare

– Nu har jag äntligen fått se runstenen i verkligheten och inte bara på bild, säger runstensforskare Magnus Källström med stor entusiasm.

Han kommer bli den som får fylla i skriften för att höja kontrasterna och göra runan mer läsbar. Ännu kan han inte säga så mycket mer om stenen då väderförhållandena inte är optimala.

Teckningen överensstämmer

– Men man kan se att den gamla teckningen på runstenen från 1687 är väldigt bra, och den visar nästan exakt hur stenen ser ut. Vi kommer nog bara att göra några små korregeringar, säger Magnus Källström.

Runstenen ska nu flyttas bort och rengöras för att sedan resas någonstans i närheten av fyndplatsen. 

Hör runforskaren berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.