Ryanairs svenska piloter gick ut i strejk vid midnatt. Foto: Paul Hanna/TT

Ryanairs piloter i strejk – 22 flyg inställda på Skavsta

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt gick Ryanairs svenska piloter ut i strejk och 22 flygningar till och från Skavsta i Nyköping ställs in under fredagen.

Orsaken till strejken är att Ryanair vägrat förhandla med facket om kollektivavtal.

– Vi har inte någon dialog med Ryanair just nu. Det senaste från dem är att de vägrar träffa våra företrädare, säger Martin Lindgren, ordförande för fackförbundet Svensk Pilotförening på torsdagseftermiddagen, till TT.

Dygnsstrejk

Strejken började natten mellan torsdag och fredag och håller på under ett dygn. De svenska piloternas strejk blir företagets femte endagsstrejk i Europa på kort tid.

Berörda passagerarna har erbjudits pengarna tillbaka eller ombokningar.

”Vi ber våra kunder om ursäkt för det avbrott som denna onödiga strejk kommer att orsaka”, har Ryanair skrivit i ett mejl till TT.

Pågår även utomlands

Även andra Ryanairanställda i Europa planerar att strejka i dag. Bland annat i Frankfurt, Tyskland har tyska Ryanair-piloter nu också gått ut i strejk.

Planen är, liksom i Sverige, att strejken ska pågå under 24 timmar, det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.