ARKIVBILD. De drabbade passagerarna har erbjudits pengarna tillbaka.

Flyg ställs in när svenska Ryanair-piloter går ut i strejk

Uppdaterad
Publicerad

De flesta av Ryanairs flyg till och från Sverige ställs in på fredag då svenska piloter går ut i strejk.

Förra veckan varslade Svensk Pilotförening (SPF) om strejk efter att arbetsgivaren Ryanair vägrat förhandla om kollektivavtal.

– För närvarande pågår inga förhandlingar mellan Svensk Pilotförening och Ryanair. Medlingsinstitutet är ju inkopplat sedan förra veckan med anledning av den varslade konflikten. Men tyvärr har medlaren inte lyckats komma i gång med medlingen och det beror helt enkelt på att Ryanair vägrar fortsätta träffa SPF med de företrädare som vi väljer, säger Martin Lindgren, ordförande för SPF, till Sveriges Radio Ekot.

De svenska piloternas strejk på fredag är den femte endagarsstrejken inom företaget på kort tid. Och det är första gången som bolaget inte täcker upp med piloter från andra länder.

Saknar rätt till sjukersättning

– Även piloter i Belgien och Irland strejkar samtidigt och vi har också kollegor i Tyskland och Nederländerna som har röstat för att gå i strejk. Ryanair har ganska många fackföreningar som man inte kommer överens med just nu, och då blir det svårare för dem att täcka upp på alla de baser där det kommer att strejkas på fredag, säger Martin Lindgren.

Ryanairs svenska piloter saknar rätt till bland annat avtalspension, sjukersättning och svenska arbetstidsregler, och vill teckna kollektivavtal med arbetsgivaren.

Totalt rör det sig om 22 inställda avgångar och ankomster till och från Skavsta flygplats utanför Nyköping på fredag. Passagerare har erbjudits pengarna tillbaka eller ombokningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.