Jimmy Jansson (S) vill se en särskild socialtjänstlag för nyanlända: ”Vi ser ett systemfel här” Foto: SVT

S i Eskilstuna vill ha en särskild socialtjänstlag för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Den socialdemokratiska fullmäktigegruppen vill att ett speciellt spår, alltså en speciell variant av socialtjänstlagen, ska tillämpas på de nyanlända och utrikes födda – något som är juridiskt kontroversiellt.

Det under ett möte med tjänstemännen på Arbetsmarknads- och Vuxenförvaltningen som som Jimmy Jansson och andra politiker fick upp ögonen för de allvarliga brister som finns i kommunens socialförvaltning.

Enligt tjänstemännen förekommer allvarligt fusk genom att försörjningsstödstagare lär av varandra hur systemet fungerar och fokus ligger på att få in pengar.

Enligt förvaltningen förekommer skenskilsmässor, fusk med bostäder och bostadsbidrag och så kallade ”konsulter” som mot betalning ger råd för att maximera samhällsstödet.

Jimmy Jansson presenterar nerslående siffor: Av kommunens cirka 7 000 arbetslösa är 4 500 utrikes födda och över 4 000 hushåll tar del av försörjningsstöd, det vill säga det som tidigare kallades socialhjälp. Jimmy Jansson konstaterar att bidragen ofta adderas och kan i vissa fall överstiga vad de arbetande tjänar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.