Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

S i Oxelösund redo att lämna över makten – efter 72 år

Publicerad

Väljarna i Oxelösund har sagt sitt och det är nu Moderaterna som ser ut att bli det största partiet i kommunfullmäktige. Det gör att ett flera decennier långt S-styre går mot sitt slut.

Kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund, Catharina Fredriksson (S), säger till SVT på måndagseftermiddagen att hon nu förbereder sig för att det blir ett majoritetsskifte.

M: 72 år lång epok över

Detta efter valnattens stora scenförändring i mandatfördelningen då Moderaterna vann tre mandat och Socialdemokraterna tappade två. Det gör att oppositionsrådet Dag Bergentoft (M) nu, via ännu oklara samarbeten, ser ut att kunna bilda en styrande majoritet. Enligt Bergentoft så är det första gången sedan 1950, då Oxelösunds stad bildades, som kommunen kommer att styras på något annat sätt än med Socialdemokraterna som största parti.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Även SD går framåt

Även Vänsterpartiet backar och tappar ett mandat i fullmäktige, samtidigt som SD går framåt och vinner ett mandat. Både L och KD står still på varsitt mandat. Allt är dock väldigt jämnt och de sista rösterna räknas under onsdagen innan ett definitivt resultat presenteras.

I klippet ovanför: Catharina Fredriksson (S) reagerar på valresultatet och på frågan om att avgå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet