Förutom herrgården på Julita gård lyfter motionen fram brandstationen från 1700-talet, gårdsmejeriet och växthuset som anledningar till att världsarvsklassa det. Foto: SVT

S-politiker gör nytt försök att göra Julita gård till världsarv

Uppdaterad
Publicerad

De tre sörmländska riksdagsledamöterna för Socialdemokraterna vill göra Julita gård till ett av FN:s världsarv. Det är andra gången S-ledamöterna kommer med förslaget.

Julita gård utanför Katrineholm har anor från 1700-talet och gården drivs av Nordiska muséet.

– En sådan här sammanhållen miljö finns inte någon annanstans, och den borde sparas till eftervärlden, säger Fredrik Olovsson (S), en av politikerna bakom motionen som nu lämnas in till riksdagen.

15 platser i landet

I dag finns inga sörmländska platser med bland FN-organet Unescos världsarv.

– Det är väldigt olika platser som är med och det är en del av grejen. Det ska vara olika unika miljöer och det finns ingen som liknar den här, säger Olovsson.

Totalt finns 15 platser i Sverige med.

Ny strategi på gång

Men det är inte första gången S-ledamöterna kommer med förslaget. Förra gången, 2017, fick motionen ett nej. Då hänvisade ansvarigt utskott till en strategi som nu håller på att tas fram. Enligt Olovsson är det Riksantikvarieämbetet och Unesco som i strategin bland annat ska tydliggöra vad som krävs för att ta sig in på listan. Strategin ska presenteras i höst och motionen om Julita gård kommer lägligt till den, menar Olovsson.

Motionen är dock bara ett första steg. Att göra en plats till ett världsarv kan ta flera år.

– Det kommer inte räcka med det här, men det är ett sätt att väcka frågan, säger Fredrik Olovsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.