Ministern och kommunalrådet i ordkrig om sprututbytet.

S-spricka om sprututbyte

Publicerad

Regeringen vill gör det enklare att införa sprututbytesprogram för narkomaner – bland annat genom att slopa kommunernas rätt att säga nej. Men sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) får starkt motstånd från partikollegan i Katrineholm, Göran Dahlström.

Katrineholm är, som SVT Nyheter Sörmland rapporterat tidigare, den Sörmlandskommun som är mest emot sprututbyten för människor som injicerar narkotika.

Detta trots att både landstinget och regeringen av hälsoskäl vill införa sprututbyten så snart som möjligt.

– Det är i första hand en viktig smittskyddsåtgärd, vi kan minska spridningen av hepatit-C och hiv, till exempel, säger Gabriel Wikström när han besöker Katrineholm.

Men värden för dagen, Göran Dahlstöm, som själv jobbat med missbrukare tidigare, har ingen förståelse för regeringens hållning.

– Jag tycker att frågan har fått för stor vinkling mot sjukvård, det här ingen sjukvårdsfråga enligt mitt sett att se det, det här är en narkotikapolitisk fråga.

Men Gabriel Wikström vill redan nästa år införa sprututbyten och  föreslår därför att det kommunala vetot mot sprututbyten tas bort  2017.

Hör Gabriel Wikström och Göran Dahlström i inslaget ovanför

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer