Båda kronorna och riksäpplet skadades rejält. Foto: Polisens förundersökning

22-åringens dna har hittats på de återfunna regalierna

Uppdaterad
Publicerad

Den åtalade 22-åringens dna har hittats även på de två stulna kronorna som nu återfunnits. Denna nya bevisning finns med i det kompletterande förundersökningsprotokollet som åklagarna lämnat in i dag. Samtidigt står det klart att två av regalierna fått kraftiga skador.

Sedan tidigare har det varit känt att 22-åringen blod fanns på ett av de kvarlämnade föremålen i montern. Det har han förklarat med att han rörde dem efter att stölden ägt rum, men att han inte medverkade i själva kuppen. Men nu har åklagaren Reena Devgun ett nytt skäl att ifrågasätta den förklaringen, eftersom det alltså finns bevis på att han även varit i kontakt med de stulna föremålen.

I förhör med polisen har 22-åringen blivit tillfrågad om varför hans dna finns på stöldgodset. Men han har valt att svara ”ingen kommentar”.

Kuppen mot domkyrkan

Dna från två personer

Det är inte bara 22-åringens dna som hittades på föremålen. Även dna från 26-åringen, som i tisdags häktades misstänkt för grovt häleri, har hittats på stöldgodset, enligt förundersökningen. Men när rättegången fortsätter i morgon är det enbart 22-åringen det handlar om. Förundersökningen som handlar om 26-åringen och de andra tre män som misstänks för inblandning i kuppen pågår fortfarande.

Det stulna riksäpplet hade spruckit när det hittades. Foto: Polisens förundersökning

Stora skador på kungakronan

Att Karl IX:s krona blev skadad i samband med stölden blev klart redan under undersökningen av brottsplatsen. Där återfanns nämligen bergskristaller och pärlor som suttit på den. Men nu när de stulna regalierna har återfunnits har två experter, Susann Silfverstolpe från auktionshuset Bukowskis och Ebba Gillbrand från länsstyrelsen Sörmland, kunnat undersöka dem ordentligt. Deras besiktning bekräftar farhågorna.

”Kronan är intryckt, orsakades förmodligen i samband med stölden och när släggan träffade montern.” skriver länsstyrelsen i sin bedömning av skadeläget.

Karl IX:s krona skadades kraftigt under tiden den var försvunnen. Foto: Polisens förundersökning

”Bättre än förväntat”

Karl IX:s riksäpple har gått itu och de båda delarna har fått flera nya bucklor. Den äldre kronan är något böjd, men i övrigt i samma skick som innan stölden.

Tidigare värderades regalierna till ett värde på 65 miljoner kronor. Bukowskis expert Susann Silfverstolpe bedömer dock att skadorna är så allvarliga att försäkringsvärdet för regalierna sänks med sammanlagt 8 miljoner kronor – en minskning med fem miljoner kronor för Karl IX:s krona och tre miljoner för hans äpple.

Trots det anser länsstyrelsen att skicket hade kunnat vara värre.

”Skadeläge bättre än förväntat, inga delar verkar medvetet ha tagits bort, intryckta delar finns men de har ej brutits etc” skriver myndigheten.

Drottning Kristina den äldres begravningskrona var böjd på flera ställen när den återfanns i förra veckan. Foto: Polisens förundersökning

Stöldgodset:

Regalierna anses tillhöra de främsta exemplen på svensk guldsmedskonst från renässansen. Det handlar om en 400 år gammal begravningskrona och ett riksäpple som tillhört Karl IX, samt en begravningskrona som tillhört drottning Kristina av Holstein-Gottorp, eller Kristina den äldre som hon kallas i vår tid.

I montern fanns även ytterligare drottningens riksäpple samt deras spiror. De lämnades kvar av tjuvarna. På en av spirorna hittades blod från den misstänkte 22-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kuppen mot domkyrkan

Mer i ämnet