Målet att bli hyroberoende är långt ifrån uppnådd. Tvärtom visar senaste statistik att kostnaderna för hyrpersonal har ökat. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Så beroende är din region av hyrpersonal inom vården

Uppdaterad
Publicerad

Alla regioner strävar mot att bli oberoende av hyrpersonal inom vården. Syftet är att skapa kontinuitet med hjälp av egna medarbetare, för att ge en säker vård. Det menar Sveriges kommuner och regioner, SKR, som tillsammans med regionerna jobbar mot ett hyroberoende sen 2016.

Hittills har bara Region Skåne klarat målet av att vara hyroberoende. Det innebär att kostnaden för hyrpersonal inte får överstiga två procent av den totala personalkostnaden. Samtidigt visar statistiken att kostnaderna för inhyrd personal ökar överlag.

En jämförelse mellan första halvåret av 2022 och första halvåret 2021 visar att kostnaderna för inhyrd personal ökade med 26 procent eller 727 miljoner kronor. Samtidigt minskade kostnaderna för egenanställd personal med 0,2 procent – eller 180 miljoner kronor.

Så stor andel av den totala personalkostnaden går till hyrpersonal

Västernorrland: 9,6 procent

Gävleborg: 9,4 procent

Norrbotten: 9,4 procent

Gotland: 9,3 procent

Västmanland: 7,4 procent

Blekinge: 7,4 procent

Sörmland: 7,0 procent

Kronoberg: 6,8 procent

Jämtland Härjedalen: 6,2 procent

Kalmar: 5,8 procent

Värmland: 5,5 procent

Västerbotten: 4,4 procent

Dalarna: 4,3 procent

Uppsala: 4,3 procent

Halland: 3,8 procent

Jönköping: 3,7 procent

Östergötland: 3,7 procent

Stockholm: 3,4 procent

Örebro: 2,8 procent

Västra Götaland: 2,7 procent

Skåne: 1,8 procent

Siffrorna avser första halvåret 2022. Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.