Tim Ekstrand och Gustav Oskarsson har fått börja från noll, men nu börjar AFC Eskilstunas supporterklubb att ta form. Foto: SVT

Så byggs AFC:s supporterklubb upp från grunden

Uppdaterad
Publicerad

Förra året kom AFC United tvåa i Superettan, men vad gäller publiksnittet kom man näst sist. Nu när laget har flyttat har två Eskilstunakillar, Tim Ekstrand och Gustav Oskarsson, bestämt sig för att få igång supporterkulturen kring laget.

– Idén kom då det inte fanns någon supporterkultur kring laget och vi kände att det behövs. Sedan fortsatte det på den vägen, säger Tim Ekstrand.

Näst sist i publikligan

När AFC nådde Allsvenskan förra året hade laget ett hemmasnitt på knappt 700 personer, näst sämst publiksnitt i hela Superettan. Men i och med flytten till Eskilstuna och avancemanget till Allsvenskan hoppas laget på ett lyft. Och man har lite luft under vingarna. I mitten av januari hade man lyckats sälja omkring 500 årskort till kommande säsong.

AFC United till Eskilstuna

LÄS MER: ”Finns en stor teknisk skicklighet”

Och nu har man alltså även en supportklubb under uppbyggnad: AFC Eskilstuna Support.

Vad har ni för mål med säsongen 2017?

– Det är att visa att AFC Eskilstuna är något bra för svensk fotboll. Laget spelar en attraktiv fotboll, men vi kommer även ha en bra supporterverksamhet, säger Gustav Oskarsson. 

”Kommer även älska själen”

Men vissa har också varit skeptiska. Aldrig tidigare har ett lag bytt stad på den här höga nivån, vilket gör att det ställs frågor om klubbkänsla och verklig passion till laget som så sent som i höstas spelade sina hemmamatcher på Skytteholm i Solna.

Älskar ni AFC Eskilstuna?

– Jag älskar fotbollen de lirar och det var där det började. Men vi kommer även älska själen i klubben, säger Gustav Oskarsson. 

Utan ramsor och flaggor – men med mycket glädje

Just nu har supportergruppens Facebookgrupp över 700 medlemmar, men eftersom att laget aldrig tidigare haft någon supportklubb finns ännu varken ramsor eller flaggor. Den 11 februari spelar AFC sin första träningsmatch på Tunavallen för säsongen och då ska supportrarna träffas för första gången.

Och ska man tro på Tim och Gustav verkar AFC:s nybildade supporterklubb bli ett vänligt gäng.

Då tror han att alla är AFC-fans

Vilket blir säsongens hatmöte?

– Det finns inga hatmöten. Vi respekterar alla lag och alla lags supportrar, säger Gustav Oskarsson.

Då kommer det inte heller ropas hatramsor från er klack?

– Absolut inte, säger Tim Ekstrand.

Men den matchen med bäst stämning på tror de blir matchen mot Hammarby på Tunavallen.

– Det finns många Hammarbysupportrar i Eskilstuna. Men de kanske hinner byta lag innan dess. Och om 10 – 20 år tror jag att alla i stan är AFC-fans, säger Gustav Oskarsson.

Är AFC kvar i Eskilstuna om 10 – 20 år?

– Det är de absolut. De kommer inte vilja flytta till någon annan stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AFC United till Eskilstuna

Mer i ämnet