Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur fick de bort stöket på biblioteket i Strängnäs? Hör bibliotekschefen Towe Karlsson berätta i klippet ovan. Foto: SVT

Så fick biblioteket i Strängnäs ordning på stöket

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomssamlingar på uppemot 40 personer, sönderslagna möbler och till slut en misshandel inne på biblioteket i Multeum i Strängnäs blev droppen för bibliotekschefen Towe Karlsson.

De införde kortare öppettider, men nu har biblioteket bestämt för att återgå till vanliga öppettider då man har fått ordning på stöket.

Det stora antalet ungdomar som vistades inne på biblioteket skapade stor oro och otrygghet både bland personal och besökare.

”Var som en lekstuga”

Under hösten och vintern bestämde bibliotekschefen att stänga biblioteket tidigare som en direkt åtgärd efter stöket. Tillsammans med kommunens säkerhetsavdelningen gjorde man en orsaksanalys.

– Det var som en våldsam lekstuga, säger Towe Karlsson.

Folk vågar sig tillbaka

Och nu har man sen 1 februari återgått till ordinarie öppettider. Trots att det gått en relativt kort period har hon sett en skillnad.

– Folk upplever det som mycket lugnare nu och det känns skönt att folk vågar sig tillbaka hit, säger hon.

Inom kort ska också Strängnäs fritidsgård öppna tidigare på vardagarna, vilket också väntas bidra till minskat stök på biblioteket.

Åtgärderna som fick bukt med stöket – hör Towe Karlsson berätta i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.