Det blev Mariefred istället för Polen för Västeråsarna Erik och Pernilla Olsson. Hör dem och andra berätta om ändrade semesterplaner i coronans spår. Foto: Lars Adolfsson/SVT

Hemester sommarens grej – hör hur coronan ändrat semesterplanerna

Publicerad

Vi är nu mitt i den period då allra flest svenskar brukar vara semesterlediga. Och i år är ”hemester” ordet på allas läppar. Men hur ser det egentligen ut med hemestrandet? Vi frågade folk på stan i Mariefred.

Enligt en undersökning från Nordea som presenterades i juni hade endast tre procent av svenskarna planer på utlandssemster i sommar – en självklar konsekvens av corona-pandemin. Så 2020 blir sommaren som vi hemestrar mer än på mycket länge.

– Det är mycket lokala sevärdigheter som vi utforskar i år, säger Eskilstunabon Sara Nilsson om sin hemester.

Just den här dagen är hon med familjen på Östra Sörmlands järnvägsmuseum, som har tvingats ställa om en del när fler väljer en hemmasemester. I videon berättar Sara om sommarens inställda planer, och konduktören Josef Jacobson om hur museijärnvägen påverkas.

– Det är färre i varje vagn och längre tåg, säger han bland annat. 

Foto: Lars Adolfsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.