Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet listar enhetschefen Jim Merkelin tre viktiga åtgärder som man vidtagit för att minska sjukskrivningarna. Foto: SVT

Så kapade enheter i Flens kommun sjukfrånvaron kraftigt på ett år

Publicerad

Ett par enheter inom socialförvaltningen i Flen har lyckats sänka sjukfrånvaron markant på ett år.

– Vi har vidtagit flera olika åtgärder, säger enhetschefen Jim Merkelin.

Under perioden januari till juni i år sänkte en av enheterna sjukfrånvaron med nära 75 procent i jämförelse med föregående år.

– Jag trodde inte först på siffrorna. Men de stämmer, säger Jim Merkelin som är enhetschef inom LSS-boenden på kommunen.

Även hans kollegas enhet har sänkt frånvarosiffrorna rejält – med nära 65 procent under perioden. Och för att nå dit har man vidtagit ett flertal åtgärder.

– Vi har dessutom bra chefer och ledare som lyssnar på medarbetarna. Det är ju personalen som kan jobbet, säger Jim Merkelin.

Chefen: Inte coronarelaterat

Enligt honom har förra årets coronarestriktioner inget med glädjesiffrorna att göra.

– Vi har djupdykt i det här och det är andra orsaker man varit sjukskriven för än det som kan kopplas till pandemin, säger han.

I klippet ger Jim Merkelin tre exempel på vad som gjorts för att få personalen att må bättre i arbetet och därigenom minska sjukfrånvaron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.