Under de senaste tio åren har andelen elever som får sina studiebidrag indragna till följd av skolk ökat i landet. Ett stort skäl till det är skärpta regler, uppger CSN. Foto: TT

Så många skolkare fick studiebidraget indraget i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

I hela landet ökar andelen gymnasieelever som får sina studiebidrag indragna för skolk. I Sörmland ser det bättre ut.

Här ökade andelen elever som fått sina studiebidrag indragna till följd av skolk med 0,2 procent sett till läsåret innan. Ser man till läsåret innan dess har det till och med minskat något.

Allt vanligare

I landet som helhet ökar antalet skolkare med indragna bidrag kraftigare. Förra läsåret miste 27 800 gymnasielever sina studiebidrag eftersom de skolkat för mycket. Det är drygt var tolfte elev och en ökning med 0,6 procent från läsåret innan.

Enligt Anders Dahlkvist, utredare på Centrala studiestödsnämnden (CSN) beror ökningen till viss del på att fler utländska gymnasielever har börjat under senare år. Dessa har sämre kunskap om vad som händer med studiebidragen när man uteblir från lektioner, menar Anders Dahlkvist.

Så många gymnasieelever i Sörmland fick studiebidragen indragna på grund av skolk 2017/2018

Eskiisltuna: 321

Flen: 22

Gnesta: 0

Katrineholm: 154

Nyköping: 118

Oxelösund: 0

Strängnäs: 52

Trosa: 0

Vingåker: 0

Källa: CSN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.