Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så märkte Terese Rapp av bristen på flygtekniker när hon jobbade som flygmekaniker. Foto: SVT

Therese utbildar sig till flygtekniker i Nyköping – har märkt av bristen

Uppdaterad
Publicerad

Terese Rapp är utbildad flygmekaniker men är tillbaka i skolbänken för att vidareutbilda sig till flygtekniker vid yrkeshögskolan i Nyköping. En roll som innebär större ansvar. Under tiden hon arbetade på flygverkstad märkte hon av bristen på flygtekniker.

– Det blev ofta så att flygplansmekaniker fick utföra teknikernas arbete. Jag vill inte påstå att man tummade på säkerheten men det var absolut inte så man ville ha det, säger hon.

Flygbranschen larmar om att det råder en brist på flygteknisk personal och Saab på Skavsta berättar om att det blir allt svårare att rekrytera.

Att många lämnade branschen under pandemin i kombination med pensionsavgångar är vad som ligger bakom bristen.

I Nyköping kan man utbilda sig till flygmekaniker på gymnasiet och flygtekniker på yrkeshögskolan. Utbildningarna har ett nära samarbete med företagen inom flygindustrin. Men skolan kan bara fylla glappet till viss del. För det är först när man är färdigutbildad som man kan specialisera sig på en viss flygplanstyp och processen från outbildad till certifierad flygtekniker tar upp till sju år.

I klippet: Möt Terese Rapp som arbetat som flygmekaniker och nu vidareutbildar sig. Hon berättar om hur bristen märktes av ute i flygverkstaden där hon jobbade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.