Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Widemo vid Naturvårdsverket svarar på tre frågor om bekämpningen av invasiva arter – och hur den påverkas av länsstyrelsen minskade anslag. Foto: SVT

Invasiva växter riskerar spridas efter indragna pengar

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att bekämpa invasiva arter har avstannat hos landets länsstyrelser efter att de riktade anslagen tagits bort. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter gjort.

– Vi skjuter bara den här kostnaden framför oss och det blir dyrare för varje år, säger Maria Widemo, enhetschef på Naturvårdsverket.

Det finns 120 invasiva växter som etablerat sig i Sverige, men i år har länsstyrelserna fått 55 miljoner kronor mindre för att bekämpa dem och invasiva djur.

Regeringen minskade i år anslagen för att bevara värdefull natur med 40 procent, vilket innebär att pengarna till landets länsstyrelser minskade från ca 1,5 miljarder kronor till drygt 900 miljoner kronor. När budgeten minskade kraftigt bedömde Naturvårdsverket, som fördelar pengarna, att andra saker behövde prioriteras. 

– Det som hänt i år är att vi inte ger några bidragsmedel alls till att jobba med utrotning av de här invasiva arterna, som ju är en viktig verksamhet för att bevara den biologiska mångfalden, säger Maria Widemo, enhetschef på Naturvårdsverket. 

Tidigare bekämpning kan kastas bort 

SVT Nyheter har i en enkät frågat länsstyrelserna vad de minskade anslagen innebär. Nästan samtliga vittnar om att det kan få stora konsekvenser för bekämpningen av av invasiva arter. 

”Mycket av det arbete vi lagt ned tidigare på att bekämpa dessa blir nu bortkastat.” svarar exempelvis Länsstyrelsen i Norrbotten.

Hoppas på markägare

Naturvårdsverket hoppas nu att andra aktörer ska växla upp sitt arbete med bekämpningen. 

– Om vi inte kan genomföra åtgärder eller bidra med medel så får fastighetsägarna ta sitt ansvar, de är ju skyldiga att vidta åtgärder, säger Mauno Aunapuu, enhetschef Naturvårdsverket.

SVT Nyheter har utan framgång sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) kring konsekvenserna av de minskade anslagen. I en skriftlig kommentar skriver ansvarigt departement att ”regeringen var tvungen att lägga en stram budget för 2023” och att bedömningen och prioriteringen kring resurserna för arbetet mot invasiva arter ”har som sagt Naturvårdsverket gjort.” 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.