Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Veterinären Johanna Mollbrink får såhär års många frågor om djur och fästingsjukdomar. Foto: SVT

Så påverkas hästar av fästingbett

Publicerad

Hästar drar till sig mycket fästingar och högsäsongen för småkrypen står för dörren. Men hur drabbas hästen av fästingburna sjukdomar? Veterinären Johanna Mollbrink svarar på tre vanliga frågor i klippet.

Det är viktigt att kontrollera sin häst dagligen, enligt veterinären Johanna Mollbrink, för att undvika att hästarna blir bitna.

– Vi får in väldigt mycket frågor om det här under sommaren, säger Johanna Mollbrink.

Tre av de vanligaste frågorna svarar hon på i klippet ovanför.

Granulocytär anaplasmos hos häst

Hästar kan smittas av sjukdomen granulocytär anaplasmos efter att ha blivit biten av en fästing.

Symptom som kan uppvisa sig då är hög feber, vinglighet, svullna ben, samt nedsatt allmäntillstånd och aptit. Men i många fall utvecklas inga symptom alls.

För att behandla sjukdomen används antibiotika vid akuta fall. Det finns också fall där hästar får behandling med antiinflammatoriska medel.

Prognosen för sjukdomen bedöms vara mycket god, då den ofta självläker. Men hästar som smittats kan bli trötta en period efter infektionen.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.