Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Var på hästen är det vanligast att fästingen sätter sig? Hästägaren Annette Karlsson visar i klippet. Foto: SVT

Hästar och fästingar: Gården utanför Katrineholm gör kontroller varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Med varmare väder ökar fallen av fästingburna sjukdomar. Men det är inte bara människor som kan drabbas. Även djur som hästar kan bli sjuka efter ett bett.

Samtidigt som temperaturen stiger, snön smälter bort och solen börjar skina blir de små spindeldjuren allt mer aktiva. Det är även då man oftare ser hästar röra sig ute i hagar och ute i naturen.

På hästgården Trolldal utanför Katrineholm är fästingbett vardagsmat och det är rutin att kontrollera de fyrbenta djuren.

Annette Karlsson är verksamhetschef på Trolldal och äger även egna hästar.

– Vi visiterar hästarna varje dag, säger hon.

Trivs bland fukt och högt gräs

På gården är terrängen kuperad och bitvis med högt gräs. En omgivning där fästingen trivs bra. Vad Annette Karlsson kan minnas så är det en häst som drabbats av fästingsjukdomen anaplasmos.

– Den fick antibiotikabehandling under en längre tid men blev bra sedan.

I klippet ovan: Så kontrollerar du din häst efter en dag i hagen – hästägaren Annette visar.

FÄSTINGAR i Sörmland

Fästingar kan smitta människor med TBE-viruset. Under 2023 registrerades 55 fall av TBE i Sörmland och med det är länet värst drabbat i hela Sverige sett till antalet invånare.

Källa: Region Sörmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.