Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska kommunen göra det lätt att återbruka rätt? Det förklarar Maria Johansson, klimatstrateg inom miljö, i klippet. Foto: Fanny Asplund/SVT

Så ska det bli enklare för Eskilstunaborna att sopsortera

Publicerad

Minska nedskräpning och underlätta för Eskilstunaborna att sortera och återbruka – det är ett par av målen i förslaget till ny renhållningsordning för Eskilstuna kommun.

Enligt lag ska alla kommuner ha en renhållningsordning och den ska ses över vart fjärde år. I Eskilstuna går den befintliga avfallsplanen ut vid årskiftet och därför håller man nu på att uppdatera den. 

– Mycket av det arbete som vi håller på med är förstås löpande. Kring återvinning är det ju viktigt att vi sorterar för att dra vårt strå till stacken – att sortera hemma är ju en vardaglig klimathandling skulle vi kunna säga, säger Maria Johansson, kommunstrateg inom miljö.

Återbruk i fokus

Maria Johansson säger att den nya avfallsplanen kommer att ha mer fokus på cirkulär omställning.

– Det handlar om att vi ska bruka materialen längre, vi behöver ha bättre kvalité på det vi handlar och köper in. Vi behöver minska de nya råvarorna i materialen och i stället använda oss av återvunnet material och även återbruka mera.

Invånarna kan lämna in sina synpunkter på förslagen fram till 30 september.

I klippet berättar Maria Johansson hur kommunen ska arbeta för att göra det lätt för Eskilstunaborna att återbruka rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.