I matsalen mäts tallrikssvinnet, det som eleverna inte orkar äta upp, dagligen och redovisas för eleverna. Man informerar om matsvinn i klassrummet och visualiserar det på olika vis. Ibland genom utställningar och nu genom att synliggöra hur mycket mat man skrapar av.
– I stället för att svinnet åker ner i en soptunna så kan man skrapa ut det på bläck så det verkligen syns hur mycket mat det slängs. Då brukar matsvinnet gå ner under en period, säger Patrik Andersson som är enhetchef för grundskolan inom måltidservice.
”Måste hitta nya sätt”
Patrik Andersson berättar att de märkt att insatserna gjort skillnad men förklarar att de behöver skruvas på hela tiden.
– Effekterna kommer ebba ut med tiden, det blir som vanligt igen. Det gäller för oss att hitta nya sätt att informera och visualisera.
I klippet visar mellanstadieeleverna Gentiana Luta,Rafif Ali och Ajla Krcic hur matsvinnet redovisas i matsalen på Djurgårdsskolan.
Klimatsmarta lådan
Grundskolans matsvinn mäts två gånger årligen och den senaste mätningen visade att tolv procent av maten som köps in slängs dagligen.
Tallrikssvinnet och serveringssvinnet, den mat som blir över och inte går att använda igen, står för sex procent var.
Just nu är ett par grundskolor och gymnasieskolor försökskaniner för ett pilotprojekt som förhoppningsvis ska bidra till att minska matsvinnet. Det kallas för den klimatsmarta lådan.
– Vi ger möjlighet till lärare och elever att köpa en matlåda av den mat som vi hade behövt slänga helt enkelt, säger Patrik Andersson.
Matlådan kostar 26 kronor.