Stor omprövning av gamla vattenkraftverk ska ge mer fisk

Publicerad

I februari nästa år ska övre delarna av Trosaån och vattenkraftverk i åar som rinner ut i Kiladalen miljöomprövas. Något som kan leda till fler fria vattenvägar för fiskar förbi dämmen och samtidigt skapar möjlighet för fler fiskar att etablera sig i vattendragen.

Runt om i landet finns vattenkraftverk som byggdes för runt hundra år sedan och många av dem har vattendomar som är nästan lika gamla. Nu ska runt 2 000 vattenkraftverk och dämmen runt om i landet miljöprövas på nytt. Syftet är bland annat att skapa fria vattenvägar för fiskar. Något som i sin tur kan leda till att fler fiskarter kan etablera sig i vattendragen.

Sörmländska verk med i starten

Det handlar till exempel om nya tekniska lösningar som laxtrappor, att dammluckor dras upp så att en mer naturlig fors skapas eller att nya vattenvägar byggs förbi vattenkraftverkens turbiner.

Fisk i sjön

Projektet ska pågå under en 20-årsperiod. Den första grupp som ska miljöomprövas ska lämna in sina ansökningar i februari nästa år och bland dem finns flera objekt i södra Sörmland.

Ekonomiskt stöd

De som är med i projektet kan söka ekonomiskt stöd från vattenkraftbranchens egen fond för att täcka större delarna av de kostnader som ombyggnationer medför, liksom ekonomiskt bortfall för eventuell minskad elproduktion.

I klippet berättar länsfiskekonsulent Thomas Stenström vilka åar i Sörmland som är först ut med att miljöomprövas och därmed också kan ge fler fiskarter möjlighet att etabera sig i vattendragen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fisk i sjön

Mer i ämnet