Sportfiskarna hoppas på öring och ål i Nyköpingsån: ”Längtar efter det här”

Publicerad

Om ett år är det Nyköpingsåns tur att miljöomprövas. Organisationen Sportfiskarna hoppas ån ska öppnas upp för fiskarter som är beroende av strömmande vatten.

– Lax och öring är kända sådana, säger Nils Ljunggren, regionchef hos Sportfiskarna.

Organisationen Sportfiskarna anser att det det skulle betyda mycket för Nyköping om ån öppnades upp och vattnen fick strömma fritt förbi och genom dämmen och vattenkraftverk.

Nils Ljunggren säger att det skulle innebära bättre fiskemöjligheter men också gynna Nyköpings turism och attraktivitet.

Fisk i sjön

– Vi vet att stora delar av näringslivet i Nyköping, turister och människor i och nära Nyköping längtar efter det här, säger Nils Ljunggren.

Miljöomprövningen av Nyköpingsån är en del av ett landsomfattande projekt där de flesta av landets runt 2 000 vattenkraftverk ingår. Redan i februari 2022 ska de första kraftverken, där bland annat delar av Trosaån och Kilaån ingår, miljöomprövas.

I klippet berättar han vad som döljer sig under vattenytan i Nyköpingsån i dag och vilka fiskarter han hoppas ska kunna etablera sig där i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fisk i sjön

Mer i ämnet