Diana Olofsson och Johanna Wester står bakom antologin ”Saker jag hade velat veta när jag var 15”. Foto: SVT

Saker vi hade velat veta när vi var 15 – kända kvinnor berättar

Publicerad

Diana Olofsson och Johanna Wester har skrivit ner kända kvinnors berättelser på temat vad de hade velat veta när de var 15 år.

Resultatet av intervjuerna är antologin ”Saker jag hade velat veta när jag var 15”. 17 kända kvinnor medverkar i boken, bland annat sångerskan Annika Norlin, författaren Bodil Malmsten och skribenten Clara Lidström som driver bloggen ”Underbara Clara”.

Kämpig tid

– Jag upplevde själv den här övergångstiden mellan barn och vuxen som kämpig, säger Diana Olofsson, som är en av redaktörerna för boken.

Idén till boken fick de efter en middag med väninnor där samtalsämnet var just vad de hade velat veta när de var 15. Diana och Johanna Wester bestämde sig då för att be kända kvinnor om deras berättelser.

”En bred palett”

– Vi har valt kvinnor som vi själva ser som förebilder, men som också är födda i olika decennier och har skilda trosuppfattningar för att få en så bred palett som möjligt, säger Johanna Wester.

Under torsdagen föreläste de under ett välbesökt seminarium på ABF i Eskilstuna.

”Våga tro på sig själv”

En röd tråd genom berättelserna i antologin är att våga följa sin egen inre röst.

– Det som återkommer gång på gång är att man ska våga tro på sig själv och inte leva sitt liv genom andra när det gäller hur till exempel kroppen ska se ut, säger Diana Olofsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer