Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Ann-Sofie Wågström (S), kommunfullmäktiges ordförande, om samarbetet med Linyi. Foto: SVT/TT

Eskilstuna kommun i samtal med Volvo CE om kinesisk vänort

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommuns samarbete med vänorten Linyi i Kina verkar inte förändras efter den senaste tidens turbulens i relationerna mellan Sverige och Kina. I Linyi har Volvo CE, som är kommunens största privata arbetsgivare, en fabrik. I dag har Volvo CE och kommunfullmäktiges ordförande Ann-Sofie Wågström (S) diskuterat saken.

De senaste veckornas turbulens i relationerna mellan Sverige och Kina har bland annat lett till att Linköpings borgmästare tackat nej till att ta emot en kinesisk delegation från stadens vänort – Kanton.

– Det är fullständigt uteslutet med politiska kontakter efter det som hände i fredags. Det finns inte förutsättningar när man hotar en svensk minister och därmed den svenska staten, säger Lars Vikinge (C) till SVT Nyheter Öst.

Även Eskilstuna har en kinesisk vänort i staden Linyi i östra Kina. Samarbetsavtalet med staden ingicks 2008 och förnyades 2016. Vänortssamarbetet grundar sig i att Volvo CE har en fabrik med 160 anställda i staden.

”Behövde stöd”

– De behövde ha lite stöd från kommunen i sitt utbyte med den här staden, säger kommunfullmäktiges ordförande Ann-Sofie Wågström (S) om hur samarbetet inleddes.

Sedan dess har delegationer från kommunen besökt Linyi och vice versa.

Hon ser ingen anledning att gå samma väg som man gjort i Linköping.

– Jag kan väl personligen ha åsikter i det här, men det här är en annan sak. Det här är en fråga för en demokratisk kommun. Jag har inte fått några propåer från någon annan om att avsluta det här vänortssamarbetet och då tycker jag att det är okej att fortsätta.

Samtal med Volvo CE

Hon har i dag pratat med kommunikationschefen Anne Bast på Volvo CE om Linyi.

– Vi har haft samtal om att Kina är en viktig marknad för oss och att vi separerar politiska intressen från vår affär, säger Anne Bast.

– Skulle vår kommun vilja avsluta avtalet så är det givetvis upp till dem. Det var bara ett väldigt kort samtal där vi pratade om att vi tror på Kina och att vi satsar på Kina, säger Anne Bast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer