Hela laguppställningen av Vingåkers pararyttare Foto: SVT

Skolmästerskapen i pararidning invigdes

Uppdaterad
Publicerad

I dag var det första dagen för skolmästerskap i pararidning, där lag från Katrineholms särskolor deltar. Tävlingsformen är skapad för att passa alla, även de som inte kan tävla i vanlig paradressyr.

– Många av eleverna har varit väldigt obekväma och nästan inte vågat gå in i stallet till en början. Men efter ett par år har det har ofta slutat med att de stått och kramat hästar, så det här är ett långsiktigt arbete, säger läraren Stefan Wahlström.

Det är alltså inte enbart skolmästerskapet och tävlingen som är det viktiga men tävlingsandan finns definitivt hos truppen.

– Alla satsar för fullt för sitt lag, säger han.

Varierande förkunskaper

Ryttarna har varierande förkunskaper. En del har ridit i flera år, andra känner sig osäkra i sadeln och behöver hjälp för att klara tävlingsbanan, som kräver att hästarna styrs med precision.

Först ut att tävla under dagen var gymnasiesärskolan. I morgon är det grundsärskoleelevernas tur att tävla, och vinnande lag koras lite senare med högtidlig prisutdelning.

I klippet ser du pararyttaren Molly Söderholm och hästen Filip rida igenom tävlingsbanan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.