Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Örn och hans kompanjoner Morgan Lindberg och Viktor Persson har tagit över konkursade Eskilstuna ölkultur. I klippet berättar de om vilka utmaningar de står inför. Foto: SVT

Satsar på ölkultur i Eskilstuna trots motvind för mikrobryggerierna

Uppdaterad
Publicerad

Dyrare ingredienser och krympande marginaler slår hårt mot landets mikrobryggerier. Trots utmaningen vill tre nya ägare blåsa liv i konkursade Eskilstuna Ölkultur.

Landets mikrobryggerier har haft det kärvt de sista åren. Ingredienserna har blivit dyrare i likhet med burkar, kartonger, el och annat som behövs i processen. Samtidigt som bryggarnas kostnader har ökat har också efterfrågan på deras produkter minskat, uppger Systembolaget.

I Sörmland har två mikrobryggerier försvunnit under hösten, Stallarholmens brygghus har valt att avveckla verksamheten och Eskilstuna ölkultur har gått i konkurs.

Ölproduktionen i källaren igång igen

Tre entreprenörer har dock bestämt sig för att få bryggeriet i Eskilstuna att leva vidare. De är alla företagare med erfarenhet från olika branscher.

– Svårigheterna försöker vi att inte titta på utan se på möjligheterna istället och göra det bästa av dem, säger Morgan Lindberg.

Tillsammans med Mikael Örn och Viktor Persson har han nu bråda dagar med att återstarta verksamheten. I källaren har ölproduktionen dragit igång igen och innan jul hoppas trion på att bryggeripuben kan öppna för allmänheten.

I klippet berättar den nya ägartrion om sina planer Eskilstuna Ölkulturs framtid.

I en tidigare version av artikeln framgick att Stallarholmens brygghus gått i konkurs. Det stämmer inte, företaget valde att avveckla verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.