Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande, är glad över att akutmottagningarna förstärks med mer personal. Foto: TT/SVT

Satsning på 15 miljoner ger mer personal till akutmottagningarna

Uppdaterad
Publicerad

Fler undersköterskor och sjuksköterskor – och akutläkare som kan anställas snabbare. Det blir verklighet på länets akutmottagningar efter ett beslut på landstingsstyrelsens möte i dag, tisdag.

Totalt avsätts 15 miljoner kronor för att förstärka länets tre akutmottagningar. Pengarna kommer från landstingsstyrelsens oförutsedda medel under 2018 och nästa år budgeteras motsvarande summa.

Särskild satsning i Nyköping

– Det är en jätterolig satsning som vi har kunnat göra i det här läget. Vi satsar 15 miljoner just nu på en förstärkning på akutmottagningarna med fler undersköterskor och sjuksköterskor. Sedan har vi redan beslutat om att införa akutläkare, men det beslutet vill vi snabba på ytterligare, säger Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande.

Akutmottagningen vid Nyköpings lasarett får dessutom en sjuksköterska som kommer att ha hand om akut omhändertagande av barn och en sjuksköterska med ledningsansvar nattetid.

Kortare väntetider

Hur mycket ytterligare personal som behövs på de olika akutmottagningarna ska kartläggas framöver. Förhoppningen är att personalens arbetsmiljö ska förbättras.

– Väntetiderna på akuten ska också bli kortare. Många kommer in och ut på fyra timmar, men många blir även kvar längre.

Det nationella målet är att 80 procent av patienterna som besöker akuten ska ha lämnat mottagningen inom fyra timmar, men i dag ligger genomsnittet i Sörmland på drygt 60 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.