• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Länsväg 223 slingrar sig genom orter som Laxne, Björnlunda och Aspa. Foto: SVT

Se det okända Sörmland från väg 223

Uppdaterad
Publicerad

Vägen börjar i Mariefred och slutar i Nyköping, eller vice versa om man vill. I vår serie om Sörmländska leder tar vi nu till bilen på en resa rakt genom det gröna och böljande landskapet.

För snart tio år sedan bestämde sig ett antal kvinnliga företagare för att gå samman för att lättare nå ut till allmänheten med information om sina verksamheter. Det slutade med att föreningen ”Väg 223” bildades och som i dag innefattar drygt 20 lokala näringsidkare.

– Det fanns ett EU-bidrag som gällde kvinnligt företagande som var en bidragande faktor, säger ordföranden Ebba von Wachenfeldt, som också driver Skeppsta hytta, en av attraktionerna längs 223:an.

Sörmländska leder

Gallerier och sevärdheter

Längs vägen finns caféer, gallerier, butiker, en glashytta med mera. Flera naturreservat finns också i anslutning till vägen samt historiska sevärdheter som Skottvångs gruva utanför Gnesta och runstenarna i Aspa.

De röda skyltarna med solros markerar bilslingan längs länsväg 223 som går genom kommunerna Strängnäs, Gnesta och Nyköping. Foto: Maria Lapenkova/SVT

”Ambassadörer för varandra”

Utan stopp tar vägen en dryg timme att köra från norr till söder, men stannar man till på några ställen är det en dagsutflykt.

– Det är ju kanske inte alla turister som vågar ge sig ut på en okänd bara sådär men vi försöker berätta att vi finns här och vi blir som ambassadörer för varandra när någon stannar, säger Ebba von Wachenfeldt.

SE REPORTAGE: Med bilen längs länsväg 223

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmländska leder

Mer i ämnet