Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spanar efter offret – sedan öppnar han eld. Se filmen från skjutningen i slutet av augusti. Varning för obehagliga bilder. Foto: Polisens förundersökning

Se skotten som startade våldsvågen i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

I augusti förra året började en våldsvåg i Nyköping som skulle pågå i drygt en månad. Startskottet var en skjutning en eftermiddag i ett bostadsområde – där en man blev träffad.

Två dagar efter skjuts ytterligare en man genom ett fönster till en bostad i en annan del av stan. Båda överlever skotten.

Efter skjutningarna både sprängs det och brinner på olika ställen. Polisen hinner också stoppa vad som tros vara förberedelse till en sprängning efter att en termosbomb hittas i en bil.

Våldsvågen i Nyköping

Det är många som misstänks vara inblandade i dåden och flera är under 18 år.

Rättegång mot en 16-åring

I dagsläget har åtal enbart väckts i fallet om skjutningarna, där det är en 16-åring från Strängnäs som är misstänkt. Rättegången mot 16-åringen pågår och väntas avslutas på torsdag.

Enligt polisens teori har våldsvågen med en tidigare konflikt att göra – som blossat upp igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Nyköping

Mer i ämnet