Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Shiamuslimsk företrädare i Eskilstuna säger ja till njutningsäktenskap. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här säger företrädare för shiamuslimsk församling i Eskilstuna ja till ”njutningsäktenskap”

Uppdaterad
Publicerad

Företrädare inom flera shiamuslimska församlingar i Sverige viger kvinnor som köps av män för att ha tillfälligt sex, det kan Uppdrag granskning avslöja. En av föreningarna som säger ja till upplägget är Al-Zahra Kulturförening i Eskilstuna.

”Njutningsäktenskap” är ett tidsbestämt giftermål mot betalning, tiden är helt individuellt och kan pågå allt ifrån en månad till bara en timme. När tiden går ut är äktenskapet över. 

Ringde upp företrädare

Av de drygt 60 shiamuslimska församlingarna i Sverige har Uppdrag granskning varit i kontakt med 26 av dem. Men hjälp av dold kamera och fejkade identiteter har två av SVT:s arabisktalande medarbetare, en man och en kvinna, kontaktat ledarna för församlingarna.

Mannen berättade att hans fru är kvar i hemlandet och att han nu vill gifta sig tillfälligt tills hon kommer till Sverige. Kvinnan ska ha sagt vara i ekonomisk nöd och inte såg någon annan ekonomisk utväg.

15 församlingsföreträdare som UG pratat säger ja till ”njutningsäktenskap” däribland Eskilstuna, sju företrädare känner till upplägget men kan inte hjälpa till, och fyra företrädare markerar tydligt att det är helt oacceptabelt. Vissa av dem kallar det för prostitution.

Kan vara brottsligt

Både polis och domare som Uppdrag granskning varit i kontakt med säger att ”njutningsäktenskap” kan vara brottsligt. Både för den som betalar och för de imamer som viger och därmed riskerar att främja ett sexköp – alltså koppleri.

Uppdrag granskning har inför publicering kontaktat samtliga församlingsföreträdare och informerat om undersökningen. Ingen av dem som erbjudit sin hjälp att förrätta så kallade njutningsäktenskap har återkommit.

Enligt Eskilstuna kommun får föreningen inga kommunala bidrag och lokalen som föreningen bedriver sin verksamhet i är inte heller kommunal.

SVT Nyheter Sörmland har sökt företrädare för församlingen i Eskilstuna, utan resultat.

Se reportaget: ”Sexköp i Allahs namn” – SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.