Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här erbjuder sig församlingsföreträdaren att köpa SVT:s medarbetare. Det kvinnliga ansiktet är datormanipulerat av Uppdrag granskning och tillhör inte någon verklig person. Foto: SVT

Avslöjar: Shiamuslimska imamer i Sverige viger kvinnor som köps för sex

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Shiamuslimska imamer runt om i Sverige viger kvinnor som köps av män som vill ha tillfälligt sex, kan Uppdrag granskning avslöja. Ofta tar imamerna betalt. De så kallade njutningsäktenskapens syfte är att göra sexet halal, alltså tillåtet enligt islam. På grund av avslöjandet fryser nu Islamiska Shiasamfunden i Sverige medlemskapet för flera av sina församlingar.

– Om jag varit förundersökningsledare hade jag nog upprättat en anmälan om människohandel, säger Petra Stenkula, polismästare i Malmö. 

Det kallas för ”njutningsäktenskap”. Ett tidsbestämt giftermål mot betalning, som kan pågå i någon månad, någon vecka – eller bara en timme. När tiden går ut är äktenskapet över.  

En shiamuslimsk sedvänja som vissa religiösa ledare hävdar har stöd i Koranen. Andra fördömer det och kallar det för prostitution i religionens namn.

Se reportaget: ”Sexköp i Allahs namn” – SVT Play

Uppdrag granskning har fått kontakt med flera kvinnor som berättar om sina egna upplevelser och att shiamuslimska ledare i Sverige tar betalt för att genomföra vigslarna. 

– Han missbrukar sin makt och allt som situationen erbjuder. Han utnyttjar en utsatt kvinna, det är vidrigt. Det är prostitution han ägnar sig åt. Han agerar som en hallick, säger ”Maryam”.

Fejkade identiteter och dold kamera 

För att undersöka hur utbredd företeelsen är har Uppdrag granskning sökt ett 40-tal av de drygt 60 shiamuslimska församlingarna i Sverige. Totalt har Uppdrag granskning fått kontakt med 26 shiamuslimska församlingsföreträdare. Våra arabisktalande medarbetare, en man och en kvinna, har använt sig av fejkade identiteter, dold kamera och ett scenario som en av kvinnorna berättat om.

I kontakten med församlingsföreträdarna har Uppdrag granskning använt sig av fejkade identiteter och bilder. Foto: SVT

Den kvinnliga medarbetaren har pratat med 14 företrädare och utgett sig för att vara i ekonomisk nöd. Hon har vänt sig till en religiös ledare för ett tidsbestämt giftermål mot pengar. Hon har sagt att hon egentligen inte vill men att hon inte ser någon annan utväg.

Den manlige medarbetaren har pratat med 12 företrädare och sagt att hans fru är kvar i hemlandet i Mellanöstern och att han vill gifta sig tillfälligt tills hon kommer till Sverige.

”Det du vill göra är olagligt i Sverige”

Totalt erbjuder 15 shiamuslimska församlingsföreträdare sin hjälp att förrätta ”njutningsäktenskap” till SVT:s både manliga och kvinnliga medarbetare. Några har själva varit intresserade av kvinnan. Andra har förmedlat främmande män till henne. Sju av de som kontaktats känner till och förstår upplägget men vill eller kan inte själva hjälpa till.

Av 14 församlingsföreträdare och religiösa ledare som kvinnan pratat med är det 4 som tydligt markerar att det är helt oacceptabelt. Vissa av dem kallar det för prostitution: 

”Hej min syster. Det som du vill göra är olagligt i Sverige oacceptabelt i samhället och olagligt i islam. Det är förbjudet att sälja din kropp. Allah ska hjälpa dig. Tyvärr! Jag kan inte hjälpa dig”, skriver en församlingsföreträdare i Luleå i ett sms.

”Kan absolut handla om sexköp”

Polis och domare som Uppdrag granskning pratat med säger att så kallade njutningsäktenskap kan vara brottsligt. Både för den som betalar och för de imamer som viger och därmed riskerar att främja ett sexköp – alltså koppleri.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polismästare Petra Stenkula och domare Thed Adelswärd om vad som kan vara brottsligt med så kallade ”njutningsäktenskap”. Foto: SVT

Men företeelsen med tillfälliga ”njutningsäktenskap” förekommer inte bara bland shiamuslimer i Sverige. Redan 2019 avslöjade den brittiska tv-kanalen BBC religiös sexhandel i Irak där shiamuslimska ledare exploaterade barn och utsatta kvinnor till män som vill ha ”njutningsäktenskap”. 

Uppdrag gransknings kvinnliga medarbetare har också ringt och fått erbjudanden från shiamuslimska religiösa ledare i städer som tyska Leipzig, nederländska Haag samt Oslo, Köpenhamn och London. Religiösa ledare som förmedlar kontakt med män och som själva är intresserade av att ingå njutningsäktenskap med kvinnan. 

Ordföranden svarar

Av de församlingar i Sverige som Uppdrag granskning undersökt är alla förutom en medlemsförening i paraplyorganisationen Islamiska Shiasamfunden i Sverige. Tillsammans har de fått över 14 miljoner i statsbidrag och bidrag från kommunerna under de senaste tre åren.

– Jag kommer att ta det på största allvar. De som är skyldiga och som har gjort bort sig på det här sättet får inte sitta kvar. Vi får även ta diskussion med myndigheten SST om bidraget och hur vi ska göra med dem. Åtminstone att bidraget får frysas fram till att vi kommer fram till en slutsats, säger Haider Ibrahim, ordförande för Islamiska Shiasamfunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jävlar” – se när ordförande Haider Ibrahim får ta del av avslöjandet. Foto: SVT

Efter intervjun meddelar Haider Ibrahim att alla föreningar som misskött sig och betett sig felaktigt får sitt medlemskap i Islamiska Shiasamfunden i Sverige fryst omgående. Även deras ekonomiska bidrag stoppas. En intern utredning har inletts och alla religiösa ledare som misskött sig förbjuds att föreläsa eller medverka i Islamiska Shiasamfundens medlemsföreningar tills utredningen är klar.

Uppdrag granskning har inför publicering kontaktat samtliga församlingsföreträdare och informerat om undersökningen. Ingen av dem som erbjudit sin hjälp att förrätta så kallade njutningsäktenskap har återkommit.

FAKTA: Så svarade församlingarna i Sverige

Följande shiamuslimska församlingar har kontaktats. Ett fåtal församlingar finns med på flera ställen i sammanställningen på grund av att olika företrädare gett olika svar.

15 företrädare som sagt ja till att förrätta ”njutningsäktenskap”:

Al-Wela förening (Angered) 

Al-Hadi kulturförening (Kristianstad) 

Alwehde förening (Kristianstad) (1 företrädare)  

Al Rassol kulturförening (Karlskrona)

Al-Jawadein kultur och idrottsförening (Stockholm) 

Ahel-Al Jana Turism förening (Stockholm) 

Imam Ali Islamiska Center (Järfälla) (4 företrädare) 

Mahdi Al Muntazar förening (Karlstad) 

Al-Zahra kulturförening (Eskilstuna) 

Al-Hawraa Zainab förening (Västerås) 

Al Muntadar (Malmö) 

Växjö Integrationsförening (Växjö)

7 företrädare som känner till upplägget, men som själva inte vill eller kan hjälpa till:

Al-Zahra förening (Västerås) 

Islamiska förening (Gävle) 

Vimmerby afghanska förening (Vimmerby) 

Al-Noor förening (Gävle) 

Ahl al-Beit center (Örebro) 

Imam Ali Islamiska Center (Järfälla) (1 företrädare) 

Alwehde förening (Kristianstad) (1 företrädare)  

4 företrädare som tar avstånd från att förrätta ”njutningsäktenskap”:

Afghansk kulturcenter i norra Sverige (Luleå) 

Arabiska Familj sällskapsförening (Helsingborg) 

Södra Dalarna Islamiska Kulturcenter (Avesta) 

Al-Noor förening (Angered)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.