Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jävlar” – se när ordförande Haider Ibrahim får ta del av avslöjandet. Foto: SVT

Här får Shiasamfundens ordförande veta: ”Otroligt upprörd – vill bara skrika nu”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Islamiska Shiasamfunden fryser medlemskapet för församlingar som misskött sig och företrädare som agerat fel förbjuds att medverka i organisationens föreningar. Ordförande Haider Ibrahim säger att han tar Uppdrag gransknings avslöjande på stort allvar.

Uppdrag granskning har avslöjat hur shiamuslimska imamer i Sverige viger kvinnor som köps för sex. Av 26 shiamuslimska församlingsföreträdare som Uppdrag granskning fått kontakt med har 15 erbjudit sin hjälp att förrätta så kallade ”njutningsäktenskap”.

Se reportaget: ”Sexköp i Allahs namn” – SVT Play

Av de församlingar som kontaktats är alla förutom en medlem i paraplyorganisationen Islamiska Shiasamfunden. Organisationens ordförande Haider Ibrahim säger att han blir glad om församlingsföreträdarna skulle bli dömda.

– Jag är djupt sårad nu, ledsen och upprörd. Otroligt upprörd. Men jag vill inte visa så mycket av mina känslor. Jag vill bara skrika nu.

Ekonomiska bidrag stoppas

Tillsammans har Islamiska Shiasamfunden och församlingarna fått över 14 miljoner kronor i statsbidrag och bidrag från kommunerna under de senaste tre åren.

Efter intervjun meddelar Haider Ibrahim att alla föreningar som misskött sig och betett sig felaktigt får sitt medlemskap i Islamiska Shiasamfunden i Sverige fryst omgående. Även deras ekonomiska bidrag stoppas. En intern utredning har inletts och alla religiösa ledare som misskött sig förbjuds att föreläsa eller medverka i Islamiska Shiasamfundens medlemsföreningar tills utredningen är klar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.