– Det är förskräckligt. Det är särskilt upprörande att detta skett inte bara på ett ställe i Sverige, utan flera, säger myndighetschefen Isak Reichel. Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix/TT, pressbild

Ministern om njutningsäktenskapen: ”Det är hallickverksamhet”

Publicerad

Efter Uppdrag gransknings avslöjande om så kallade ”njutningsäktenskap” säger regeringen nu att man arbetar intensivt med att se över demokrativillkoret för bidrag som ges till trossamfund.

– Jag ser ett behov av att strypa bidragen till föreningar som ägnar sig åt den här typen av verksamhet, säger jämställdhetsminister Eva Nordmark (S).

Grupper som bryter mot Sveriges demokratiska värderingar ska inte få statsbidrag. Det är budskapet från jämställdhetsminister Eva Nordmark (S) efter Uppdrag gransknings (UG) avslöjande om hur shiamuslimska imamer i Sverige viger kvinnor som köps för sex.

– Man blir riktigt förbannad och upprörd. Det är en ren hallickverksamhet och människohandel och det är både vidrigt och olagligt.

Enligt Nordmark pågår just nu ett arbete för att se över demokrativillkoren för de statliga bidrag som ges till olika trossamfund. Samtidigt kan ministern inte ge fler detaljer kring vad det arbetet kan resultera i.

– Men de som bryter mot våra demokratiska värderingar ska inte ha våra statsbidrag, säger hon.

Fick över tre miljoner förra året

Myndigheten för stöd till trossamfund har de senaste åren delat ut mellan 80 och 105 miljoner kronor varje år till olika trossamfund i form av organisationsbidrag, verksamhetsbidrag och projektbidrag. 

Förra året fick Islamiska shiaförbunden i Sverige totalt 3 427 044 kronor av myndigheten.

Av de 26 shiamuslimska församlingsföreträdare som UG fick kontakt med erbjöd 15 sin hjälp för att förrätta så kallade ”njutningsäktenskap”.

– Att sådana här äktenskap förekommer i andra länder har jag hört, men aldrig att det skulle finnas i Sverige, säger Isak Reichel, direktör för myndigheten.

– Det är förskräckligt, jag blir upprörd att sådant här pågår. Och det är särskilt upprörande att det inte bara var på ett ställe, säger Reichel.

Han välkomnar att regeringen ser över demokrativillkoret, som han menar i sin nuvarande utformning är otydligt, diffust och har svag bäring rent juridiskt.

Efter avslöjandet har Islamiska shiaförbunden i Sverige meddelat att alla föreningar som misskött sig får sitt medlemskap fryst omgående, samt att deras ekonomiska bidrag stoppas.

Inlett en intern utredning

Organisationen har nu haft kontakt med Myndigheten för stöd till trossamfund och sagt att man inlett en intern utredning.

– Vi kommer att följa den utredningen väldigt noga. De ska även ta fram en handlingsplan och riktlinjer för utbildning av personer, så att något liknande inte ska kunna ske igen, säger Isak Reichel.

Demokrativillkoret

För att trossamfund ska vara berättigade till statsbidrag måste det så kallade demokrativillkoret uppfyllas. Det innebär att trossamfunden måste bidra till att upprätthålla samhällets grundläggande värderingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.