Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Urban Wallin är verksamhetschef för Nyföretagarcentrum i Eskilstuna. Hör honom berätta om konkurserna som de ser en ökning av i klippet. Foto: SVT

Färre nya företag och fördubbling av konkurser i Sörmland: ”Klart att det finns en oro”

Uppdaterad
Publicerad

Under januari minskade antalet nyregistrerade företag i Sörmland med 4,65 procent jämfört med samma månad förra året, visar nya siffror från Nyföretagarcentrum. Dessutom syns en trend där fler företag går i konkurs.

I Eskilstuna minskade de nystartade företagen med 11 procent, och i Nyköping visade motsvarande siffror för januari på minus med närmare 6 procent. Samtidigt är Urban Wallin, verksamhetschef för Nyföretagarcentrum i Eskilstuna, inte alltför bekymrad över den nedåtgående trenden.

”Naturligt”

I jämförelse med resten av landet, där antalet nystartade företag minskade med i genomsnitt 4,8 procent förra månaden, sticker länets resultat inte ut.

– Vi ska komma ihåg att i Sörmland har vi haft en stor ökning av nyföretagande de senaste åren. Så jag är inte jättebekymrad över det med tanke på världsläget och konjunkturen. Det är väl naturligt att alla inte startar när situationen är som den är, säger han.

Oro för ökat antal konkurser

Det som däremot oroar Urban Wallin är antalet konkurser som registrerades i januari. Under 2022 var det färre företag än föregående år som gick i konkurs. Men nu syns ett tydligt trendbrott åt andra hållet.

Hör Urban Wallin berätta mer om orosmolnen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.